Paljud ULTRATONE kliendid küsivad meilt iga päev nõuandeid tervisliku toitumise kohta. Me oleme kõik erinevad ja seega üks soovitus, mis sobib ühele, ei pruugi teisele inimesele mingit mõju avaldada. Võimaluse korral soovitame teha Toiduainete talumatuse testi. Eriti kui esineb ka erinevaid tervisprobleeme: nahahaigused, ülekaalulisus, südame-veresoonkonna haigused, allergilised seisundid, endokriinelundite häired, seedehäired, krooniline väsimus jne.

ULTRATONE koostööpartner on Stelior Eesti- ainevahetus- ja käitumishäirete uurimise ja teabekeskus

Toitumisnõustaja Madleen Simson on õppinud Genfis Steliori Teaduskolledžis toitumist ja toidutalumatust ning kirjutanud ka raamatu “Toidu mõju lapse ajule, arengule ja käitumisele”.

Toiduainete talumatus

Testiga on võimalik määrata talumatus 60, 90, 108 või 120 toiduaine suhtes. Talumatuse hindamise aluseks on patsiendi leukotsüütide kontakt reaktiividega (testitavate toiduainete valgud) ja reaktsiooni jälgimine mikroskoobi all. Testi abil saab selgitada välja toiduained, mida inimese immuunsüsteem ei talu. Nende vältimise või mõõduka tarbimise abil on võimalik oluliselt oma tervist parandada ja elukvaliteeti tõsta.

Antud test annab 4 reaktsiooniastet (1-4).

Käesolevas testis võetakse arvesse ka iga mitte talutud toiduaine bioloogilise perekonna.

-          Aine, mida määratakse testis ja millele esineb talumatus tuleb välja jätta 1 – 5  aastaks

-          Samas perekonnas olevad toiduained tuleb välja jätta vähemalt 6 kuuks.

See ajavahemik on vajalik, et kustutada immuunsüsteemi valgeliblede mälu antud toiduaine suhtes. Toiduaine vältimisel kustub immunoloogiline mälu  erineva perioodi jooksul – sõltuvalt immuusüsteemist, haiguse tõsidusest, geneetilisest konstitutsioonist. See aeg on individuaalne. Kuue kuu möödudes võib järk-järgult hakata talumatust põhjustava toiduaine perekonnas olevaid aineid tarbima, alustades ühe kaupa ja esialgu mitte sagedamini kui 7 – 10 päeva tagant.

Kokkuvõttes iseloomustavad toidutalumatust järgmised põhilised momendid:

  • Toidutalumatus on krooniline reaktsioon sagedasti tarbitavatele toitudele (näit. nisu, piim, tomat, oliiv, kohv jne.);
  • Mittetalutavad toidud ei põhjusta vaevusi ja haigussümptomite ägenemist koheselt, sümptomid võivad ilmneda kuni 72 tundi hiljem;
  • Vaevused võivad ilmneda sümptomite ja haigustena, mis hõlmavad mistahes organsüsteemi;
  • Võib tekkida sõltuvus teatud toiduainetest ning ärajäämanähud nendest loobumisel;
  • Toidutalumatuse sümptomid ei ole proportsionaalsed mittetalutava toidu söödud kogusega, need ei sõltu doosist – isegi väikeste koguste jätkuval tarbimisel võivad talumatusest tingitud vaevused säilida;
  • Mittetalutava toiduga samasse perekonda kuuluvad toiduained võivad esile kutsuda nn. ristreaktsioone. Seega, kui patsient mittetalutavaks osutunud toidust loobub, kuid jätkab ristreaktsioone andvate toiduainete tarvitamist, siis ta ei mürgitusta organismi ning ei vabane talumatusest;
  • Toidutalumatus on tõenäoliselt põhjustatud immunoloogilise süsteemi muutuste poolt, mille on esile  kutsunud stresseerivad mõjurid ja keemilised ning saastavad ained.

Soovid testi teha?

Proovi andmise aeg tuleb eelnevalt kokku leppida laborandiga, kelle kontaktid saate kirjutades stelior@stelior.ee või helistades numbrile 53 363 472 (Madleen Simson). Vastused saabuvad nelja päeva jooksul. Verd saab anda Tallinnas, Tartus ja Pärnus. Konsultatsioonid toimuvad Tallinnas ja Pärnus.

150 EUR (60 toiduaine suhtes), 190 EUR (108 toiduaine suhtes), 170 EUR (90 toiduaine suhtes), 220 EUR (120 toiduaine suhtes).

NB! Soodushind Ultratone klientidele: kõikidelt testidelt -20 eurot. Küsi sooduskupongi Ultratone terapeudilt.

erinevad ja seega üks soovitus, mis sobib ühele, ei pruugi teisele inimesele mingit mõju avaldada.
Võimaluse korral soovitame seetõttu teha Toiduainete talumatuse testi. Eriti kui esineb ka erinevaid
terviseprobleeme: nahahaigused, ülekaalulisus, südame-veresoonkonna haigused, allergilised seisundid,
endokriinelundite häired, seedehäired, krooniline väsimus jne.
TOIDUAINETE TALUMATUSE TEST
Allergia on kohene ja nähtav reaktsioon. Allergia
puhul on tegemist organismis IgE tüüpi antikehade
tootmisega. Allergilise reaktsiooni tagajärjel
lõpetab inimene koheselt reaktsiooni andva
toiduaine tarbimise.
Talumatus on reaktsioon, mis ilmneb teatud aja
möödudes (kuni 72 tundi või veelgi hiljem), reaktsioon
pole äge ja on pigem varjatud. Tavaliselt
inimene ei seosta tekkivaid sümptomeid eelnevalt
tarbitud toiduainetega. Organism ei tooda
IgE tüüpi antikehi.
See on toiduainete talumatust näitav analüüs.
Seda tüüpi analüüse kutsutakse ka inglise
päraselt « bio-assay » : tegemist on bioloogilise
testiga, mis tugineb rakumorfoloogia muutustel.
Vererakke uuritakse nende loomulikus keskkonnas.
See on mitteinvasiivne in vitro test (selle
teostamiseks on vaja võtta vaid veenivere proov).
ETTEVAATUST : toidutalumatuse test, mis on
tehtud samal ajal ravimeid tarbides (eriti hormoonpreparaadid
ja põletikuvastased ravimid)
võib anda valed tulemused. Sel juhul võib testis
palju valenegatiivseid vastuseid tulla kuna immuunsüsteemi
tegevus on ravimite poolt pärsitud.
Tulemused ja analüüsi interpreteerimine
Antud test annab 4 reaktsiooniastet (1-4).
Käesolevas testis võetakse arvesse ka iga mitte
talutud toiduaine bioloogilise perekonna.
- Aine, mida määratakse testis ja millele
esineb talumatus tuleb välja jätta 1 – 5
aastaks
- Samas perekonnas olevad toiduained
tuleb välja jätta vähemalt 6 kuuks.
See ajavahemik on vajalik, et kustutada immuunsüsteemi
valgeliblede mälu antud toiduaine
suhtes. Toiduaine vältimisel kustub immunoloogiline
mälu erineva perioodi jooksul,sõltuvalt
immuusüsteemist, haiguse tõsidusest,
geneetilisest konstitutsioonist. Aeg on individuaalne.
Kuue kuu möödudes võib järk-järgult hakata talumatust
põhjustava toiduaine perekonnas olevaid
aineid tarbima, alustades ühe kaupa ja esialgu
mitte sagedamini kui 7 – 10 päeva tagant.
KKK
- Mõnel inimesel võib olla neljanda astme reaktsioonid aga tervislik olukord on hea ja vastupidi – esimese
astme reaktsioonid, aga palju sümptomeid. Iga organism on erinev ja reageerib välisohtudele
ning ka igapäevasele toidule erinevalt !
- Vahel võib esineda talumatus (isegi kolmas või neljas aste) mõnele toiduainele, mida me teadlikult
polegi tarbinud või oleme seda teinud väga-väga harva: see võib olla juba emapiimaga edasi antud või
kaasasündinud talumatusest, meie geneetilisest pagasist jne. See toiduaine võis olla mõne toidulisandi
koostises, mida kasutasime kunagi kuurina, jne.
- Kui test näitab talumatust mõnele toiduainele ja oleme selle kaks aastat toidusedelist välja jätnud ning
teostame uue testi, siis viimases ei pruugi enam sama toiduaine reaktsiooni anda, see ei tähenda, et me
pole enam sellele toiduainele tundlikud vaid, et meie immuunrakud on kaotanud mälu.
Seetõttu tulebki kõigepealt hakata tarbima samas perekonnas olevaid toiduaineid, väikestes kogustes
ja mitte sagedamini kui 7-10 päeva tagant ning lõpus hakata uuesti tarbima eelmises testis olnud ainet
ning jälgida enesetunnet ja keha reageerimist.
Kokkuvõttes iseloomustavad toidutalumatust järgmised põhilised momendid:
• Toidutalumatus on krooniline reaktsioon sagedasti tarbitavatele toitudele (näit. nisu, piim,
tomat, oliiv, kohv jne.);
• Mittetalutavad toidud ei põhjusta vaevusi ja haigussümptomite ägenemist koheselt,
sümptomid võivad ilmneda kuni 72 tundi hiljem;
• Vaevused võivad ilmneda sümptomite ja haigustena, mis hõlmavad mistahes organsüsteemi;
• Võib tekkida sõltuvus teatud toiduainetest ning ärajäämanähud nendest loobumisel;
• Toidutalumatuse sümptomid ei ole proportsionaalsed mittetalutava toidu söödud kogusega,
need ei sõltu doosist – isegi väikeste koguste jätkuval tarbimisel võivad talumatusest tingitud
vaevused säilida;
• Mittetalutava toiduga samasse perekonda kuuluvad toiduained võivad esile kutsuda nn.
ristreaktsioone. Seega, kui patsient mittetalutavaks osutunud toidust loobub, kuid jätkab
ristreaktsioone andvate toiduainete tarvitamist, siis ta ei mürgitusta organismi ning ei vabane
talumatusest;
• Toidutalumatus on tõenäoliselt põhjustatud immunoloogilise süsteemi muutuste poolt, mille
on esile kutsunud stresseerivad mõjurid ja keemilised ning saastavad ained.
Proovi andmise aeg tuleb eelnevalt kokku leppida laborandiga, kelle kontaktid saate kirjutades
stelior@stelior.ee või helistades numbrile 53 363 472 (Madleen Simson). Vastused saabuvad nelja päeva
jooksul. Verd saab anda Tallinnas, Tartus ja Pärnus. Konsultatsioonid toimuvad Tallinnas ja Pärnus.
Soodushind Ultratone klientidele: 120 eurot (tavahind 140 euro)
NB! Küsi täpsemat infot Ultratone terapeudilt.
Toiduaine tulemus
Lehmapiim
Pärm
Oder
Mais
Sealiha
Veiseliha
Lõhe
Tursk
Baklažaan
Sigur
Porgand
Seller
Tomat
Ploom
Maasikas
Pirn
Arahiis
Oliiv
Aeduba
Kohv
Toiduaine tulemus
Lambapiim
Keemiline pärm
Nisu
Kalkun
Talleliha
Kanaliha
Tuunikala
Lest
Lehtsalat
Lillkapsas
Spargel
Sibul
Kiivi
Apelsin
Aprikoos
Virsik
Mandel
Hernes
Tee
Suhkur (peedi-)
Toiduaine tulemus
Kitsepiim
Spelta
Riis
Jäneseliha
Peajalgsete segu
Muna
Krevett
Kabatšokk
Paprika
Spinat
Kartul
Seente segu
Sidrun
Õun
Banaan
Viinamari
Kreeka pähkel
Soja
Kakao
Mesi
Testi vastusteleht ja määratud toiduained